Ukrayna'daki Yükseköğretim Kurumlarından Üniversitemize Yatay Geçiş Başvuru Şartları ve Kontenjanları Hakkında Duyuru

05 Nisan 2022 Salı

Ukrayna’daki yükseköğretim kurumlarında eğitim gören Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrenciler ile yabancı uyruklu öğrencilerin Üniversitemize yatay geçiş kapsamında kabul edilecek öğrencilerde aranılacak nitelikler, gerekli belgeler, başvuru tarihleri, belirlenen kontenjanlar ve diğer hususlar aşağıda belirlenmiştir.
2021-2022 eğitim-öğretim yılı güz yarıyılı ve öncesinde Yükseköğretim Kurulunca tanınan Ukrayna'daki örgün bir yükseköğretim kurumuna kayıt yaptırmış olan ve belirtilen şartları sağlayan öğrenciler 11-15 Nisan  2022  Cuma  günü  mesai  bitimine  kadar  yatay  geçiş  için  gerekli  belgeleri online başvuru sistemimize yükleyerek başvurularını tamamlamaları gerekmektedir.
 
Yatay Geçiş Şartları;
Ukrayna’daki tanınan yükseköğretim kurumlarının (Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınan yükseköğretim kurumu listesi için tıklayınız.) örgün eğitim programlarına 2021-2022 eğitim ve öğretim yılı güz dönemi ve önceki eğitim ve öğretim dönemlerinde kayıt yaptırmış olmak şartıyla;

1. Kayıt yılında ÖSYS/YKS’ye girmiş olan öğrencilerin;

* ÖSYS/YKS’de başarı sıralaması şartı aranan programlar için başarı sırası şartını,
 ÖSYS/YKS’de başarı sırası aranmayan alanlarda, Türkiye’de ilgili yıldaki eşdeğer diploma programlarının en düşük taban puanına sahip olma şartını,

* Özel yetenek programlarında ise üniversitelerin ilgili yılın ÖSYS/YKS’de özel yetenek programları için ilan edilen en düşük merkezi sınav puanına sahip olma şartını (üniversitelerin, istedikleri takdirde özel yetenek sınavı yapma hakkı saklıdır),
Ülkemizdeki yükseköğretim kurumlarından aldıkları ön lisans eğitimlerini yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarının lisans programlarına saydırarak kayıt yaptıranların da yukarıdaki şartları, sağlamaları gerekir.

2. Ukrayna’daki diploma programına uluslararası sınav ile kayıt yaptırmış öğrencilerin; Ukrayna’daki diploma programına uluslararası sınav (SAT1, ACT, Abitur, Fransız Bakaloryası, GCE A Level Sertifikası, Uluslararası Bakalorya (International Baccalaureat IB, Avusturya Matura Diploması (Matura Reifezeugnis), İtalya Maturita Diploması (Diploma di Maturita) sonucu ile kayıt yaptırmış olan Türk ve yabancı öğrencilerin, Üniversitemize yatay geçiş başvurusunda bulunacağı program için ilgili yılda kabul edilen uluslararası sınav asgari puan şartını sağlamış olmaları gerekir.
3. Ukrayna’daki bir yükseköğretim programına kayıtlı olan ön lisans ve lisans öğrencilerinden, gerekli hazırlık sınıfında okuyanlar da dahil olmak üzere kayıt oldukları yıldaki YGS/TYT puanları ile meslek yüksekokullarının o yıldaki programının taban puanını karşılamak şartıyla ön lisans programlarına da yatay geçiş başvurusunda bulunabileceklerdir.
4. Ukrayna’daki programa kayıt yapılan yıldaki ÖSYS/YKS kılavuzunda zikredilen sıralama kuruluşları listelerinde aranan sıralama şartını karşılayan üniversitelerin öğrencileri de yatay geçiş başvurusu yapabileceklerdir. Başarı sıralaması aranan diploma programları dışındaki alanlarda ÖSYS/YKS kılavuzunda zikredilen sıralama kuruluşları listelerinde ilk binde yer alma şartı aranacaktır.

Dünya üniversite sıralamasında ilk 1.000’de yer alan üniversitelerin listesine nasıl ulaşılır?
Yükseköğretim Kurlu Başkanlığının kabul ettiği sıralama kuruluşları; Times Higher Education (THE), QS World University Rankings, Academic Ranking of World Universities (ARWU), University Ranking by Academic Performance (URAP), CWTS Leiden Ranking’dır. 
İlgili kuruluşların web sitesinden gerekli listelere ulaşılabilir.
 
Online Başvuru Evrakları

1

Öğrenci belgesi (Türkçe diline çevrilmiş resmi makamlarca onaylı),

2

Not döküm belgesi (Transkript) (Türkçe diline çevrilmiş resmi makamlarca onaylı),

3

İlgili Üniversiteye Kabul edildiği Sınav Türü ve Sonucu (ÖSYS/YKS veya Ulusal Diğer Sınavlar) (Türkçe diline çevrilmiş resmi makamlarca onaylı),

4

Ders içerikleri (Türkçe diline çevrilmiş resmi makamlarca onaylı),

5

Ukrayna’daki Yükseköğretim Kurumlarına ÖSYS/YKS veya Ulusal Diğer Sınav sonuçlarına göre kayıt yaptırmayan öğrencilerin, kayıtlı olunan Üniversitenin Dünya üniversite sıralamasında ilk 1000’de yer aldığını gösteren belge veya link, (ilgili kuruluşlara yukarıdaki linklerden ulaşılabilir.)

6

Üniversitemizin Zorunlu Hazırlık eğitimi olan Programlara başvuran öğrencilerin hazırlık sınıfı yeterliliklerini gösteren belge (Türkçe diline çevrilmiş resmi makamlarca onaylı),
a- Zorunlu Hazırlık eğitimi olan programlar için tıklayınız.
b- Hazırlık Sınıfı yeterlilik şartları için tıklayınız.

7

Pasaport veya resmi makamlardan alınan kimlik belgesi ( Pasaportta Türkiye'ye ilişkin giriş çıkış tarihleri de gösterilmeli),

8

 1 Fotoğraf.
 
Önemli Uyarı:

* Başvurular elektronik ortamda alınacaktır. Şahsen veya posta yoluyla gelen başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır. Online başvuru ekranından yüklenen belgelerin orijinalleri kesin kayıt anında adaylardan istenecektir.
* Her ne sebeple olursa olsun ilan edilen tarihlerde ilgili programlara kayıt yaptırmayan adaylar haklarından vazgeçmiş sayılacaktır.
* Meslek icrasına ilişkin diploma programlarında (tıp, diş hekimliği, eczacılık, veterinerlik, hemşirelik ve klinik uygulaması olan diğer sağlık programları, mühendislik, mimarlık, öğretmenlik ve hukuk) öğrencinin intibakının yapılacağı sınıf ve alt sınıflara ilişkin teorik/uygulamalı ders kazanımları ve yeterlilikleri, Üniversitemiz intibak komisyonlarınca aşağıda belirtilen tarihlerde ayrıca ölçme ve değerlendirme yoluyla tespit edilecek ve öğrenci intibak komisyonları marifetiyle uygun sınıflara yerleştirilecektir.
* Üniversitemize yatay geçiş yapan öğrencilerden katkı payı/öğrenim ücretleri, “2021-2022 Eğitim ve Öğretim Yılında Yükseköğretim Kurumlarında Cari Hizmet Maliyetlerine Öğrenci Katkısı Olarak Alınacak Katkı Payları ve Öğrenim Ücretlerinin Tespitine Dair” Cumhurbaşkanı Kararı uyarınca hesaplanacaktır.
* Üniversitemize yatay geçiş kapsamında kayıt yaptıran öğrenciler 2022-2023 eğitim öğretim yılı güz yarıyılı itibarıyla eğitim öğretime başlayacaklardır.
 
Yatay Geçiş Başvuru ve Değerlendirme Takvimi

Online Başvuru Tarihleri

 11-15 Nisan 2022 (Mesai Bitimi)

Sonuç İlan Tarihi

 20 Nisan 2022  (Mesai Bitimi)

Asil Adayların Kesin Kayıt Tarihleri

 21-22 Nisan 2022 (Mesai Bitimi)

Yedek Listeden Kayıt Hakkı Kazananların İlanı

 23 Nisan  2022 (Mesai Bitimi)

Yedek Kayıt Tarihleri

 25  Nisan  2022 (Mesai Bitimi)

Ölçme ve Değerlendirme Sınavı Tarihleri

Sonuç ilanı ile birlikte açıklanacaktır.

 
Başvuru Şartları için tıklayınız.
Kontenjanlar için tıklayınız.
Sıkça Sorulan sorular için tıklayınız.
Online Başvuru için tıklayınız.