2023 – 2024 Eğitim-Öğretim Yılı Ön Lisans ve Lisans Yurt Dışından Kabul Edilecek Öğrenci Kontenjanları, Koşulları

07 Temmuz 2022 Perşembe

Yerleştirme, Komisyon tarafından program bazında belirlenen taban puanlar dikkate alınarak öncelikle adayların TR-YÖS Puanı ile yapılır. Boş kontenjan kalması halinde Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının uluslararası öğrenci kabulünde kullanılmasını önerdiği ve onayladığı sınavlar (Abitur, International Baccalaureate, GCE, Tawjihi, SAT vs.) dikkate alınır. Yine boş kontenjan kalması halinde Komisyonun belirlediği diğer yükseköğretim kurumlarının yaptığı YÖS Puanına göre yapılır. Yine boş kontenjan kalması durumunda Komisyonun uygun görüşüyle ortaöğretim diploma notuna göre yerleştirme işlemleri yapılabilir.
  • Başvurusu Kabul Edilecek Adaylar

a) Lise son sınıfta olmaları ya da mezun durumda bulunmaları koşuluyla;

1) Yabancı uyruklu olanların, (Türkiye’deki ortaöğretim (lise) kurumlarında eğitim görenlerin 2022-2023 eğitim ve öğretim yılından önce kayıt yaptırmış olmaları şartıyla [Elçilik okulları, MOBİS sisteminde yer alan Milletlerarası özel öğretim kurumları ile Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen proje çerçevesinde ülkemize getirilen yabancı uyruklular hariç])

2) Doğumla Türk vatandaşı olup da İçişleri Bakanlığı’ndan Türk vatandaşlığından çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler ile Türk vatandaşlığını kaybedenlere talepleri halinde verilen mavi kart sahibi olduklarını belgeleyenlerin (Türkiye’deki ortaöğretim (lise) kurumlarında eğitim görenlerin 2022-2023 eğitim ve öğretim yılından önce kayıt yaptırmış olmaları şartıyla) (5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 7. Maddesinde “(1) Türkiye içinde veya dışında Türk vatandaşı ana veya babadan evlilik birliği içinde doğan çocuk Türk vatandaşıdır.” hükmü bulunmakta olup, yurt dışından kabul kontenjanlarına başvuracak adayların Türk Vatandaşlığı Kanunu’nu incelemelerinde yarar bulunmaktadır.)

3) Yabancı uyruklu iken sonradan kazanılan vatandaşlık ile TC vatandaşlığına geçenlerin / bu durumdaki çift uyrukluların (Türkiye’deki ortaöğretim (lise) kurumlarında eğitim görenlerin 2022-2023 eğitim ve öğretim yılından önce kayıt yaptırmış olmaları şartıyla)

*4) a) 01/02/2013 tarihinden önce yurtdışında ortaöğretime devam eden TC uyruklu öğrencilerden ise ortaöğretiminin (lise) son üç yılını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanların (ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkedeki MEB nezdinde açılmış olan Türk okullarında tamamlayanlar dahil) yurt dışından öğrenci kabul kontenjanlarına başvuru yapabileceğine”
 b) 01/02/2013 tarihinden sonra yurt dışında ortaöğretime başlayan adayların yurt dışından kabul kontenjanlarına ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanların (ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkedeki MEB nezdinde açılmış olan Türk okullarında tamamlayanlar dahil) başvuru yapabilmelerine,

5) KKTC uyruklu olup; KKTC’de ikamet eden ve KKTC’de ortaöğrenimini (lise) tamamlayan GCEAL sınav sonuçlarına sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan veya sahip olacakların başvurusu kabul edilecektir.

  • Başvurusu Kabul Edilmeyecek Adaylar
Adaylardan;

1) T.C. uyruklu olup ortaöğreniminin (lise) tamamını Türkiye’de veya KKTC’de tamamlayanların,
2) K.K.T.C. uyruklu olanların (ortaöğreniminin tamamını (lise) K.K.T.C liselerinde bitirip GCE AL sonucuna sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan veya sahip olacaklar hariç),
*3) a maddesinin 2 numaralı bendinde tanımlanan doğumla ilk uyruğu T.C. olan çift uyrukluların, (a maddesinin 4 numaralı bendindeki şartları sağlayanlar hariç)
4) Uyruğundan birisi K.K.T.C. olan çift uyrukluların (ortaöğreniminin (lise) tamamını KKTC liselerinde bitirip GCE AL sonucuna sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan veya sahip olacaklar hariç),
5) Türkiye’deki büyükelçilikler bünyesinde bulunan okullar ile Türkiye’de bulunan yabancı liselerde öğrenimlerini gören T.C uyruklu olan veya a maddesinin 2 numaralı bendinde tanımlanan doğumla ilk uyruğu T.C olan çift uyrukluların
6) Türkiye’deki ortaöğretim kurumlarına 2022-2023 eğitim ve öğretim yılından itibaren kayıt yaptıracak KKTC vatandaşları ve TC vatandaşlığından çıkanlar/Mavi Kartlılar ile yabancı uyrukluların (elçilik okulları ve MOBİS sisteminde yer alan Milletlerarası özel öğretim kurumları ile Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen proje çerçevesinde ülkemize getirilen yabancı uyruklular hariç)  başvuruları kabul edilmeyecektir.

  • Başvuru İşlemleri

Üniversitemize yapılacak olan başvurular elektronik ortamda alınacaktır. Şahsen veya posta yoluyla gelen başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır.

Elektronik ortamda yapılan başvurularda, sisteme yüklenen başvuru evraklarının tamamı Türk Dış Temsilcilikleri ya da noter tarafından onaylanmış olması gerekmektedir. Tercüme Bürolarında yapılan onaylama işlemleri değerlendirmeye alınmayacaktır. Bu belgelerden herhangi birinin eksik olması veya yanlış bilgi içerdiğinin anlaşılması durumunda adayın başvurusu geçersiz sayılır.

Başvuru Evrakları;
a) Ortaöğretimini Türkiye Cumhuriyeti dışında tamamlayan adaylar için yurt içinde il milli eğitim müdürlüklerinden, yurt dışında ise eğitim müşavirlikleri/ataşeliklerinden alınacak denklik belgesi,
b) Mezun durumda olan adayların lise diplomasının aslının noter ya da Türkiye Cumhuriyeti
Büyükelçiliği / Konsolosluğundan onaylı Türkçeye çevrilmiş örneği, (Lise son sınıfta okumakta olan
adaylar mezun olabileceğine dair onaylı belge getireceklerdir.)
c)Not Durum Belgesinin (Transkript) aslının Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği/Konsolosluğundan
onaylı Türkçeye çevrilmiş örneği ya da noter onaylı örneği,
ç) Yabancı Dil Yeterlik Belgesi (Varsa),
d) Türkçe Yeterlik Belgesi (Varsa),
e) Pasaport veya resmi makamlardan alınan kimliğinin aslı,
f) Genel sağlık sigortası olduğunu gösterir belge,
g) 3 adet fotoğraf,
ğ) Ortaöğreniminin tamamını KKTC liselerinde bitiren KKTC uyruklu adayların GCE AL sınav
sonuç belgesinin aslı,
h) Varsa, bölüm ve programlar tarafından kesin kayıtta istenen diğer özel belgeler.
  • Tercih İşlemleri

1.Devlet ve Vakıf Üniversiteleri tarafından yapılmış olan ve geçerliliği devam eden Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavlarından (YÖS) en az 60 puanı olan adayların yerleştirme işlemleri yapılacaktır.
2. Aday, Tarsus Üniversitesinde yerleşmek istediği diploma programlarından kontenjanı bulunan en fazla 3 tane program tercih edebilir.

  • Yerleştirme İşlemleri

Adayların başvurularının değerlendirme işlemleri, Üniversitemiz Ön Lisans ve Lisans Programlarına Uluslararası Öğrencilerin Başvuru Kabul ve Kayıt Yönergesi çerçevesinde yapılır. Ön Lisans ve Lisans Programlarına Uluslararası Öğrencilerin Başvuru Kabul ve Kayıt Yönergesi'ne ulaşmak için tıklayınız.

  • Kabul Mektubu

İlgili kurum ve kuruluşlar YÖKSİS üzerinden kabul mektuplarının doğruluğunu teyit edebileceklerdir.

  • Kesin Kayıt İşlemleri

a) Ortaöğretimini Türkiye Cumhuriyeti dışında tamamlayan adaylar için yurt içinde il milli eğitim müdürlüklerinden, yurt dışında ise eğitim müşavirlikleri/ataşeliklerinden alınacak denklik belgesi,
b) Mezun durumda olan adayların lise diplomasının aslının noter ya da Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği / Konsolosluğundan onaylı Türkçeye çevrilmiş örneği, (Lise son sınıfta okumakta olan adaylar mezun olabileceğine dair onaylı belge getireceklerdir.)
c)Not Durum Belgesinin (Transkript) aslının Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği/Konsolosluğundan onaylı Türkçeye çevrilmiş örneği ya da noter onaylı örneği,
ç) Yabancı Dil Yeterlik Belgesi (Varsa),
d) Türkçe Yeterlik Belgesi (Varsa),
e) Pasaport veya resmi makamlardan alınan kimliğinin aslı,
f) Genel sağlık sigortası olduğunu gösterir belge,
g) 3 adet fotoğraf,
ğ) Ortaöğreniminin tamamını KKTC liselerinde bitiren KKTC uyruklu adayların GCE AL sınav sonuç belgesinin aslı,
h) Varsa, bölüm ve programlar tarafından kesin kayıtta istenen diğer özel belgeler.

  • Türkçe Yeterlilik ve Hazırlık Eğitimi

Adayların Türkçe yeterliliği, Tarsus Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi, Yunus Emre Enstitüsü tarafından verilen Türkçe Dil Yeterlik Belgesi, Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçilikleri bünyesinde verilen Türkçe eğitim sertifikası veya Türkiye Cumhuriyeti Üniversitelerine bağlı Türkçe Öğretim Merkezlerinden aldıkları belgelere göre değerlendirilir. Ortaöğrenimini Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Türk liselerinde tamamlayan adayların Türkçesi yeterli olarak kabul edilir. Türkçe yeterlilik belgesi bulunmayan öğrencilerimizden, Üniversitemizce yapılacak olan Türkçe Yeterlik ve Düzey Belirleme Sınavı’ndan başarılı olamayan veya sınava katılmayan öğrenciler, Türkçe hazırlık eğitimi almak zorundadır.

  • Kontenjanlar
  • Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Katkı Payı Ücretleri

Katkı Payı Ücretleri için Tıklayınız.

  • 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı Uluslararası Öğrenci Programı Başvuru ve Değerlendirme Takvimi

 

Uluslararası Öğrenci Başvurusu 03 - 20 Temmuz 2023 (Mesai Bitimi)
Başvuruların Değerlendirilmesi 21-28 Temmuz 2023
Sonuçların İlan Edilmesi 01 Ağustos 2023 (Mesai Bitimi)
Asil Adayların Kesin Kayıt Tarihi 21-25 Ağustos 2023 (Mesai Bitimi)
1.Yedek Adayların İlanı 28 Ağustos 2023 (Mesai Bitimi)
1.Yedek Adayların Kesin Kayıt Tarihi 29 Ağustos-1 Eylül 2023 (Mesai Bitimi)
2.Yedek Adayların İlanı 04 Eylül 2023
2.Yedek Adayların Kesin Kayıt Tarihi 05-06 Eylül 2023
Kesin KayıtYaptıran Öğrenciler için Türkçe Yeterlik Sınavı 25 Eylül 2023
  • Online Başvuru Sistemi